Fysiotherapie van Putten

Specialisaties

Buiten de reguliere fysiotherapie kent de praktijk de volgende specialisaties:
 

Orthopedische Manuele Therapie

De orthopedisch manueel therapeut heeft zich, na de opleiding fysiotherapie, verder verdiept in het menselijk houdings- en bewegingsapparaat. Dit wil zeggen: alle gewrichten aan armen, benen en aan de wervelkolom. Hij is hierdoor in staat om een juiste diagnose te stellen bij complexe zorgvraag.
Een belangrijk kenmerk van de orthopedisch manueel therapeut is dat hij in staat is om op een zeer effectieve wijze te behandelen. Door het beinvloeden van gewrichten, met bijvoorbeeld manipulaties, kan hij snel de pijn in een gewricht wegnemen, maar tevens de beweeglijkheid verbeteren.
 

Sportfysiotherapie

Een belangrijke taak van de sportfysiotherapeut is het adviseren van sporters, zowel recreatieve als professionele, ter preventie van blessures. Dit gebeurt door middel van sportspecifieke voorlichting.
Tevens kan de sportfysiotherapeut, door zijn kennis en vaardigheden, een rol spelen in het diagnostiseren en behandelen van een (sport gerelateerde) klacht/blessure en uiteraard helpen om weer verstandig te beginnen met trainen.
Niet alleen bij sporters worden onderdelen uit de sport gebruikt voor een behandeling. Ook bij andere doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, kan de sport een waardevol onderdeel van een behandeling zijn.
De sportfysiotherapeut werkt veel samen met sportverenigingen en sport bonden, en hij heeft regelmatig contact met sportartsen.
 

Echografie

In deze praktijk bestaat de mogelijkheid om een echo te maken. Echografie is een vorm van beeldvormend onderzoek en wordt nu ook binnen de fysiotherapie toegepast. De officiele benaming; MSU (Musculo Skeletaal Ultrasound), geeft al aan dat het hier alleen om echo’s van het houdings- en bewegingsapparaat gaat. Omdat echografie niet schadelijk en pijnlijk is en omdat er ook dynamisch onderzoek mee gedaan kan worden, past het erg goed binnen de fysiotherapie. De uitslag van en echo kan helpen in de besluitvorming binnen het onderzoek van de fysiotherapeut en kan tevens gebruikt worden om de mate van weefselherstel in beeld te brengen tijdens een behandelserie of revalidatie.
Echografie is vooral geschikt om spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen, botten en gewrichten in beeld te brengen en te beoordelen. Ook is op de echo te zien of er bijvoorbeeld vochtophoping of kalk in het gewricht is.
 

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe en zeer efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek, pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling resulteert in een snelle pijnvermindering en mobiliteitsverbetering van de betrokken spieren en gewrichten.Dry needling omvat, zoals de naam al suggereert, het inbrengen van “droge”(acupunctuur) naalden in de aangedane spieren. Er wordt voor alle duidelijkheid GEEN medicatie ingespoten.
 

Mulligan

Deze manuele therapie wordt wereldwijd toegepast en is erg actueel en populair. Deze therapie onderscheidt zich door het pijnvrij te bewegen tijdens het mobiliseren. De methode is zeer effectief in acute stadia, maar ook wanneer er sprake is van chronische klachten. Deze manuele therapie is ontwikkeld door Brian Mulligan uit Nieuw Zeeland en heeft op basis van deze therapie ook een originele tape methode ontwikkeld.
 

Medical Taping Concept

Deze methode van tapen heeft zijn oorsprong in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Japanner Kenzo Kate. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw is deze methode via Amerika naar Europa gekomen. Het verschil tussen deze methode en de Westerse ligt vooral in de elasticiteit van het Japanse tape, waarbij meer optimaal gebruik gemaakt kan worden van huidstructuren en bloed- en lymfevaten circulatie. Deze methode heeft een goed effect op mobilisaties en lymfedrainages.
Naast deze vorm bestaat sinds kort de “Punchtape”voor een nog groter effect op gewricht-, spier- en peesklachten.