Fysiotherapie van Putten

Echografie in de fysiotherapie

| gepost  1-2-2018 | door  Michael Voet, sportfysiotherapeut en orthopedisch manueeltherapeut

Af en toe krijg ik de vraag; ‘waar gebruik je de echografie nou eigenlijk voor?’.  Ik zal in deze blog proberen zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op deze vraag.

Binnen de fysiotherapie is het gebruik van echografie al wat langer bekend, maar het is nog niet in veel praktijken beschikbaar.  Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge kosten die de aanschaf van een dergelijk apparaat met zich mee brengt.  Gelukkig hebben wij binnen Fysiotherapie Van Putten wel een echoapparaat, zodat wij het kunnen inzetten om het onderzoek en de behandeling te optimaliseren.

In de meeste gevallen gebruik ik de echografie voor aanvullend onderzoek​, voornamelijk in de schouderregio.  Steeds meer mensen met langdurige schouderklachten, waarbij geen goede diagnose gesteld kan worden, of waarbij de behandeling niet aanslaat, komen bij mij voor het maken van een echo.

Op de echo kan je duidelijk de bursa (slijmbeurs) en pezen in beeld brengen om te kijken of deze verdikt zijn, wat weer kan duiden op een ontsteking.  Ook kun je kalkvorming in de schouder, als gevolg van een eerder opgelopen beschadiging, met een echo heel duidelijk in beeld brengen.  Zonder echografie is dit zeer lastig te diagnosticeren.

Uiteraard kan echografie ook gebruikt worden in andere regio’s, zoals o.a. de knie en de achillespees.  Een bijkomend voordeel van de echo is dat de voortgang goed in beeld gebracht kan worden.  De dikte van de achillespees kan bijvoorbeeld meerdere keren tijdens de behandeling heel nauwkeurig gemeten worden, om zo uitspraken te kunnen doen over het herstel.

Een ander voordeel van de echografie is dat er niet alleen “stilstaande” (statische) foto’s genomen kunnen worden, maar ook dynamische beelden.  Het maken van dynamische beelden kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn.  Je kunt dan bijvoorbeeld goed zien of er een beknelling optreedt tijdens het heffen van de arm.

Omdat de echografie niet schadelijk is, kan het makkelijk en veelvuldig ingezet worden.  Jij, als patiënt, kunt meekijken op het scherm, zodat je ook een beter beeld krijgt van je eigen klacht.

Mochten er nog vragen zijn over de echografie, neem dan contact met ons op, telefonisch of via mail.